BLOG

01.04.2018

Ολοκληρωμένο Σύστημα Συναγερμού

Ο πυρήνας ενός συστήματος συναγερμού είναι ο κεντρικός πίνακας.  Περιλαμβάνει μπαταρία που του παρέχει αυτονομία σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς επίσης περιέχει τις μονάδες επικοινωνίας του συναγερμού (GSM, Τηλεφωνητής κλπ).

Για τον έλεγχο του κεντρικού πίνακα χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες μονάδες που παρέχουν την δυνατότητα τοπικού χειρισμού του συστήματος.  Μια τέτοια βασική μονάδα του συναγερμού είναι το πληκτρολόγιο του. Εκτός από τα πληκτρολόγια ένας ακόμα τρόπος για τον έλεγχο της κεντρικής μονάδας είναι τα τηλεχειριστήρια. Τα τηλεχειριστήρια είναι ασύρματες μονάδες που μοιάζουν με μπρελόκ ή ασύρματοι διακόπτες οι οποίοι ανάλογα με τον τρόπο που θα πατηθούν μπορούν να οπλίσουν, να αφοπλίσουν ή να προκαλέσουν συναγερμό πανικού (Panic alarm).

Οι αισθητήρες είναι οι μονάδες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του χώρου με σκοπό να εντοπίσουν εισβολή ή παραβίαση.  Οι δύο πιο σημαντικές κατηγορίες αισθητήρων είναι οι μαγνητικές επαφές και οι αισθητήρες κίνησης.  Οι μαγνητικές επαφές αποτελούνται από δύο τμήματα. Τοποθετούνται σε πόρτες και παράθυρα κατά τρόπο ώστε όταν η πόρτα ή το παράθυρο είναι κλειστά τα δύο τμήματα να βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Το άνοιγμα του παραθύρου ή της πόρτας διαχωρίζει τα δυο τμήματα και προκαλεί σήμα συναγερμού. Οι αισθητήρες κίνησης ανιχνεύουν την κίνηση στο χώρο και όταν ο συναγερμός είναι οπλισμένος δίνουν σήμα για συναγερμό.

Οι σειρήνες διακρίνονται σε εξωτερικού και εσωτερικού χώρου ανάλογα με την κατασκευή τους και την ανθεκτικότητά τους σε εξωτερικές συνθήκες. Συνήθως σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού τοποθετείται μια από το κάθε είδος.

Η Μονάδα Επικοινωνίας του συστήματος συναγερμού συνδέεται στην σταθερή τηλεφωνική γραμμή του χώρου και ο βασικός της σκοπός είναι η συνεργασία και ενημέρωση με τα ΚΛΣ – Κέντρα Λήψης Σημάτων.